Europaweg Assen
Bouwen aan ecologische samenhang
Om leefgebieden van diersoorten met elkaar te verbinden en te zorgen voor een ecologische samenhang heeft de Gemeente Assen een ecopassage laten aanleggen onder de Europaweg, de zuidelijke ringweg van Assen. Dankzij deze faunatunnel kan klein wild - amfibieën, reptielen zoals ringslangen, muizen, konijnen en vossen - ongestoord en veilig oversteken en zijn er minder aanrijdingen met dieren waardoor het voor het verkeer veiliger wordt.
Samenwerking ecoloog en bouw
ACO heeft bewust gekozen voor de ontwikkeling van monolithische faunatunnels van polymeerbeton. De reden hiervoor is dat polymeerbeton een hoge buig- en treksterkte heeft, waardoor er geen wapeningen nodig zijn in het beton. De amfibieën en reptielen die zich erin verplaatsen oriënteren zich namelijk op het aardmagnetisch veld, waardoor wapeningen en dus metaalachtige producten in faunatunnels beter vermeden kunnen worden. Hierdoor is polymeerbeton het best beschikbare product voor amfibitunnels. Bovendien is polymeerbeton een niet zuigend product, zodat kikkers en padden zonder uit te drogen de ecocorridor kunnen passeren. Omdat de Europaweg een breed wegprofiel en een brede middenberm heeft, heeft Arcadis eerst met hun ecoloog bekeken of de monolithische faunatunnel van ACO wel genoeg effect zou hebben. Omdat het dichte deel niet langer is dan 10 meter, heeft de ecoloog geconstateerd dat een monolithische faunatunnel een mooie oplossing is.
Minimale omleiding en geen overlast
Doordat ACO de faunatunnel prefab heeft aangeleverd op het werk, is er een enorme tijdsbesparing gerealiseerd. Al met al heeft het plaatsen van de faunatunnel slechts drie dagen per rijbaan in beslag genomen. Doordat ACO per rijbaan twee prefab elementen kon aanleveren, was er slechts een half wegvak per keer afgesloten. Hierdoor was er een minimale omleiding nodig en heeft het verkeer nauwelijks overlast ervaren.